På sporing av ulv i Østmarka

På sporing av ulv i Østmarka

08.02.2013

Oslo har fått sitt eget ulvepar i Østmarka. Vi i Foreningen Våre Rovdyr synes dette er fantastiske nyheter, og har vært på tur for å se etter ulvespor.

Ulvene i Østmarka

Ulvetispa er 2-3 år gammel, og DNA-analyser fra Rovdata viser at hun er fra område litt nord for Stockholm (1). Hannen er sannsynligvis fra det såkalte Dals Ed/Halden-reviret. Dette går på tvers av grensen med Sverige (2).

Sporingstur etter osloulvene

Ulven er sky og holder seg typisk unna hvis den hører at mennesker nærmer seg. Derfor er det ingen enkel sak å få øye på ulven i skogen.

Det gir likevel en helt egen naturopplevelse å gå på leting etter ulvespor. Berit Lind i Foreningen Våre Rovdyr har sammen med Tine Marie Hagelin, rovdyransvarlig i WWF, vært inne i Østmarka og forsøkt å finne spor etter ulven.

På turen møtte vi flere som var entusiastiske over at det var kommet ulv til Oslo. Vi snakket med et par som skulle overnatte under åpen himmel i håp om å få øye på ulveparet. Ulven ga en helt ny dimensjon til naturen, fortalte de.

Selv fant vi spor som kan ha vært noen dager gamle ulvespor. Dette øker absolutt lysten til å dra på videre sporing i Østmarka. 

–Det er en helt fantastisk følelse å vite at ulveparet kan ha gått akkurat samme vei som oss- bare noen dager tidligere. Alle sansene blir skjerpet og bare det å vite at det er ulv i området tilfører en helt ny dimensjon til turen. Det var utrolig spennende å følge sporene til ulvene og dette er bare en av mange turer inn i ulveland denne vinteren, forteller vår rådgiver Berit Lind.

Rovdyransvarlig i WWF, Tine Marie Hagelin, er også opprømt. 

–Ulvene kunne ikke valgt et bedre sted å bosette seg og en begynner jo å lure på om de er klar over at dette området er foreslått som Østlandets første nasjonalpark? En nasjonalpark med egen ulvefamilie er ikke annet enn en gavepakke til Oslofolket og Norge som miljønasjon, sier Tine Marie Hagelin.

Får man øye på ulvespor er det mye man kan lese ut dem. Her kan du lese hva forsker Petter Wabakken leser ut av ulvesporene i Østmarka!

Sporingstur for medlemmer

Foreningen Våre Rovdyr arrangerer sporingstur for medlemmer hvert år. I år er det 16. februar i Hedmark. 

Årets tur er fulltegnet, men meld deg inn i foreningen i dag så får du sjansen til å melde deg på neste års ulvetur!

Her kan du bli medlem!

Kilder

(1) http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.10891881
(2) http://www.fvr.no/news_entry/49.html

gå tilbake...


 

 

 

LOADING...